ЗА НАС

ОБЩИ УСЛОВИЯ на ДЕПО ЗА ИЗКУСТВО към галерия ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА 

Депото за изкуство към галерия Червената точка ще дава възможност за богат избор от творби на съвременни български автори. С депото се надяваме да предлагаме многообразие от жанрове и стилове в широк ценови диапазон, независимо и паралелно с текущата експозиция в изложбената зала на галерията.

Ще работим за това Депото да се превърне в инкубатор на идеи за общи тематични и/или концептуални изложби и за целта в изложбената площ ще се поставят предимно сборни изложби. За експозициите в изложбената зала на галерията ще отправяме покана към външни за екипа на галерията куратори, като единственото изискване към тях ще бъде да се използват и творби от Депото.

ОБЩИ УСЛОВИЯ

 

 1. Авторите могат да участват в Депото с до пет творби
 2. Ограничението за размера на творбите е 200х200 см
 3. Срок за престой на една творба в Депото – до шест месеца, като първите три са фиксирани. При изтегляне на творба преди изтичане на фиксирания срок се дължи неустойка от 5 % от авторската цена. Такава неустойка не се дължи за вторите три месеца. В последния шести месец галерията има право да обяви промоционална цена за творбата с намаление до 20%. Ако авторът не е съгласен с промоцията на шестия месец, трябва да си вземе творбата обратно в края на петия месец.
 4. Галерията си запазва правото да определя свой процент от крайната цена в зависимост от цената на автора и възможностите за реализация.
 5. При продажба галерията се разплаща с авторите по следните два законови начина: Изборът на творбите се прави от екипа на галерията. Авторите изпращат снимки на творбите си по мейл като няма ограничение за брой изпратени снимки. Изборът на новите творби се обсъжда веднъж седмично, след което галерията информира автора за избора на картините.
  1. Ако са творци, регистрирани с булстат/ЕИК (самоосигуряващи се лица или собственици на фирми), се издава фактура или документ, отговарящ на изискванията на Закона за счетоводството, на базата на който галерията плаща сумата за авторската цена.
  2. Ако са автори, които не са регистрирани с булстат, се сключва граждански договор и сумата от продажбата се изплаща по чл. 29, ал. 1, т. 2, б. „б” от ЗДДФЛ като „Авторски и лицензионни възнаграждения“. В този случай галерията е длъжна да удържа ДОО в размер на 10 процента от 60 процента от авторската сума, които задължително се внасят в НАП. Издава се документ към автора за получен хонорар.
 6. Транспортирането на творбите до и от Депото се очаква да бъде поето от автора.
 7. Творбите трябва да бъдат предоставени в Депото в добър търговски вид и готови за продажба.
 8. Ако авторът не потърси своя творба до месец след шестмесечния период, Депото ще счита, че авторът няма интерес към творбата си и тя остава собственост на Депото.

 

Препоръка: За да бъдат конкурентни в условията на богат избор, препоръчваме на авторите при ценообразуването на авторска цена да вземат предвид фактори като година на създаване, състояние на творбата, колко е излагана, популярност на автора и други. Като цяло, особено при вече показвани творби, препоръчваме цените в Депото да са по-ниски от обявените по време на тяхното представяне в изложба.

Ако сте автор, свържете се с нас, изпратете снимки на ваши творби и ние ще се свържем с вас!

Тук можете да прочетете някои от статиите за нашата галерия в медии и блогове:

Styleinspiratrice.com: Червената точка
 
FaLang translation system by Faboba